En 3D-printer for alle

Det er ikke mange år siden 3D-printeren var et produkt som kun store selskaper hadde råd til. De var større enn et kjøleskap og forholdsvis dyre i drift. Nå er dette i ferd med å snu. 3D-printere er billigere, bedre, og kommer i så små utgaver at du kan ha dem på skrivebordet hjemme.

En 3D-printer er akkurat det det høres ut som: Den skriver ut 3D-modeller. Men som du sikkert skjønner bruker den ikke papir og blekk eller toner. I steden benytter den en form for plast. Skriveren har et skrivehode som beveger seg i tre dimensjoner, og “skriver ut” plast lag for lag inntil den når toppen av modellen.

De mest omtalte 3D-skriverne som er ute på markedet nå, eller som snart vil snart være tilgjengelig, er Cubify 3D printer samt MakerBot Replicator. MakerBot er den litt kraftigere modellen, og ved hjelp av denne kan du både lage større modeller samt laste ned modeller fra et stort bibliotek, som heter Thingiverse. Cubify vil imidlertid ha en slags butikk hvor du kan kjøpe modeller, som koster fra noen få kroner opp til flere tusen.

Tenk det alt du kan bruke en 3D-skriver til, da! Trenger du en flaskeåpner? Du kan bare skrive ut en. Trenger du en skiftenøkkel? Skriv den ut! Til barna er det sikkert enda morsommere. Du kan skrive ut møbler til dukkehuset, kanskje til og med reparere legoklosser Det er nesten uendelige muligheter, og spesielt morsomt å være sammen med barna – du kan skrive ut unike møbler til å fylle et dukkehus med, eller skrive den ut den Lego-klossen som har blitt borte. Tingene som skrives ut er faktisk av forholdsvis god kvalitet!

Dessverre er disse 3D-printerne fortsatt ikke spesielt billige, verken i innkjøp eller bruk! Fra 10 000 må du ut med for å kjøpe selve printeren, og materiellet koster også flere hundre kroner. Skal du investere i en 3D-printer, så må du nok enten ha tykk lommebok, eller så må du satse på at du ved hjelp av 3D-printeren kan produsere ting for salg, så den betaler seg selv på sikt.

Dette innlegget ble publisert i Ny teknologi og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.