Toscana – Italias vakreste region

Det er mange grunner til at den norditalienske regionen Toscana betraktes som landets vakreste region og er et av de meste populære reisemålene i verden. Her vil vi bare nevne noen få av grunnene til å oppleve Toscana.

Uansett om du foretrekker sol og badestrender, kultur og kunstopplevelser, gastronomiske mirakler eller vakker natur, så vil du finne noe du liker i Toscana.

Siena: Vinmarker og middelalderlandsbyer

Områdene rundt Siena byr på den grønne, frodige naturen du kanskje først og fremst forbinder med Toscana. Overalt ser du bølgende marker med krokete, druetunge ranker, som vugger i vinden og de ensomme landstedene som ligger spredt rundt på bakketoppene mellom markene. Siena by ble grunnlagt i middelalderen, og du kan stadig se tårnene og restene av bymuren rundt byens sentrum, og det er absolutt en av de best bevarte middelalderbyene i verden. Også fjellandsbyen San Gimignano er en stor opplevelse, om du er fascinert av fortiden og vil oppleve en middelalderperle.

Badeferie på Italias riviera

Hvis du elsker havet og gjerne vil bade på ferien, har Toscana mil på mil med strender langs den italienske rivieraen som heter Versilia. Viareggio er en av badebyene som du kan finne her, med brede, fine sandstrender.

Pisas skjeve tårn

Pisa er Toscanas provinshovedstad, men har et relativt begrenset innbyggertall på bare 88.000. Hadde det ikke vært for Domkirkens skjeve tårn midt i byen, er det absolutt ikke sikkert at byen ville vært kjent utenfor landets grenser. Men har man en severdighet som er på UNSECOs verdensarvliste, så forblir man ikke ukjent særlig lenge.

Og tårnet er virkelig en severdighet som er verdt å oppleve. Det ble påbegynt for over tusen år siden, og allerede under konstruksjonen begynte det å skjene, antakeligvis på grunn av en støpefeil. Men man fortsatte uanfektet og bygget videre. I det 17. århundret demonstrerte Galileo Galilei ”legemets frie fall” fra tårnet, noe som selvfølgelig har vært med på å gjøre det kjent. Men selv om skjevheten var det som gjorde tårnet verdensberømt, har man flere ganger forsøkt å rette det opp, fordi det ellers ville falle sammen før eller siden. Det var i flere år også lukket for besøkende, da man ikke mente det var forsvarlig å gå opp i det skjeve tårnet. Men i dag har de rettet og støttet det opp, slik at det igjen er åpent for besøkende.

Toscansk mat og vin må oppleves

Det er ikke uten grunn at det er skrevet tonnevis av kokebøker om det toscanske kjøkken, og som vi alle vet, gir vi italienerne ære for å være noen av verdens gastronomiske mestre. Bondekulturen er dominerende i Toscana, og alle tradisjonelle retter er sammensatt av hjemmedyrkede råvarer. Enkelhet preger kjøkkenet, da bøndene ikke hadde særlig med penger, og derfor handler kvaliteten i maten om friskhet og perfeksjon i den enkelte råvare. Blant annet har det toscanske bondebrødet blitt verdensberømt, og middelhavsmat med mye grønt, fisk og skaldyr preger i høy grad kjøkkenet. Når vinen til og med stammer fra druer fra markene rundt, kan det simpelthen ikke bli friskere og mer delikat.

Toscana er for deg som elsker skjønnhet og gjerne vil feriere i unike og forglemmelige omgivelser. Landsdelen er for deg som elsker å spise god mat, for deg som interesserer deg for kultur og historie, og for deg som gjerne utfordres fysisk og elsker naturopplevelser.

Dette innlegget ble publisert i Ferieturer og merket med , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.