Legg skiferien til Sverige i år!

Er du et vintermenneske? I såfall kan det kanskje være på sin plass med en skikkelig skiferie i vinter. Og hvorfor ikke legge turen til vårt naboland, Sverige? I Sverige fins et bredt spekter av førsteklasses skisteder. Så hvor bør du legge turen? Når det er så mange alternativer det kan være vanskelig å velge. Vi går igjennom noen av alternativene som finnes, slik at det kanskje skal bli litt lettere å finne den perfekte skiplassen for deg!

Off-piste og pudder

Åre: Åre, som ligger innenfor grensen til Trøndelag, er et av de mest populære skistedene for både nordmenn og svensker. Åre blir også brukt under internasjonale alpin-konkurranser, hvilket sier en hel del om kvaliteten på anlegget. Det høyeste punktet kalles Åreskutan og ligger hele 1420 meter over havet. Derfra får du utsikt over hele Åre, og Åresjön. Utrolig vakkert! Åre har også et fall på 890 meter fra topp til bunn, som er det største du finner i svenskel alpinanlegg. Skianlegget har også Sveriges eneste taubane/gondol, som gir deg en behagelig reise tilbake opp på fjellet, så du rekker å få varmen i kroppen før neste tur nedover fjellet!

Åre har en rekke forskjellige bakker, som er delt inn i to hovedområder, Åreskutan/Björnen og Tegelfjäll/Duved. Gitt det store antallet løyper i alle vanskelighetsgrader, så vil du uansett finne en passende løype, enten du er sammen med familien og små barn, eller du kjører off-piste. Det er totalt  103 nedfarter i Åre-området og 40 skiheiser. I Åre er det også gode forhold for langrenn hvis det er noe du trives med. Den lengste løypa i Åre er de 6,5 km lang! Følg med på Snøbloggen for å sjekke hvilke bakker som er åpne.

TilganÅreskutangen på overnattingssteder er også ganske stor i Åre. De tilbyr alt fra luksuriøse hoteller til enkle fjellhytter eller vandrerhjem. Å leie en hytte på fjellet kan være utrolig koselig hvis dere er en gruppe venner eller familie. Med nærhet til bakker og løyper kan du raskt komme deg ut på ski når du får lyst.

For å komme deg til Åre, kan du for eksempel fly til Værnes utenfor Trondheim, leie bil og kjøre de 13 milene til Åre. Ellers kan du ta en mer avslappende variant, med NSB via Trondheim, til Åre. Velger du å ta nattog fra Oslo, kan du sove nesten hele veien, og komme frem forholdsvis uthvilt og klar for fantastiske dager i skibakken!

 

Riksgränsen: Dette er stedet for de med litt mer erfaring på som også setter pris på god off-piste. Riksgränsen, som er verdens nordligste skianlegg, tilbyr off-piste av høy klasse og er sterkt anbefalt for dem som er ute etter noe annerledes og litt mer krevende. Riksgränsen  er stedet du reiser til med en gruppe av venner som elsker å stå på ski! tillegg til flotte skimuligheter, tilbyr Riksgränsen en unik og utrolig vakker natur og et miljø som en ikke ser så mange andre steder. Det er lett å finne roen når du står på toppen av et fjell med glitrende snølandskap og nye fjelltopper så langt øyet kan se.

Riksgränsen har mange fantastiske bakker. En av de mest klassiske er det bratte fjellet Nordal. Dette er en tur som krever litt mot, men når du har tatt det første steget er det en helt utrolig opplevelse. Når været tillater fri sikt, kan du se langt inn i Norge. Hvis du ikke har stått off-piste før du kan leie en guide som kan gi deg gode råd på veien ned, og som også anbefale deg andre fine bakker.

Den enkleste måten å komme til Riksgränsen er med fly. Når du lander på flyplassen i Kiruna tar du deretter en shuttle buss til Riksgränsen. Denne plassen er ikke alltid like tilgjengelig som Åre. Veien kan være stengt fra tid til annen under uvær og kraftig snøfall. Det er heller ikke så mange ulike typer innkvartering å velge mellom. Men det finnes enkle rom for de med lavere budsjett og mer luksuriøse versjoner for de som ønsker å unne seg litt ekstra!

 

Vemdalen: Den siste svenske skidestinasjonen vi vil fortelle deg om denne gangen, er Vemdalen. Vemdalen er Sveriges 3. største skianlegg, og et svært populært reisemål om vinteren. En grunn til stedets popularitet, er at Vemdalen er en av de mest snøsikre områdene i Sverige. En vanlig sesongen åpner en gang i oktober, og ender i mai! En svært lang sesong med andre ord. Anlegget er delt inn i tre forskjellige skiområder;  Klövsjö/Storhogna og Björnrike. Vemdalen skianlegg er meget familievennlig, og det finens bakker som passer de aller fleste. Det fins også skiskole for barna.

Vemdalen er et område som tilbyr et bredt spekter av aktiviter. Alt fra alpin og langrenn til scooter-kjøring og mulighet for turer i vakker natur. Det er best tilpasset for slalom og andre alpingrener. Anlegget har totalt 51 nedfarter og 30 ulike heiser. Maksimal fall er på 440 meter og den nedfarten er på 2100 meter. For de som vil på afterski om kvelden, anbefales det å ta en tur til i sentrum Vemdalen.

En god måte å komme seg til Vemdalen er å bruke bil. Fra Oslo, via Elverum og Trysil er det 6,5 timer å kjøre. Fra Trondheim tar turen 4,5 timer. Du kan også velge å fly til Sveg som ligger 7 mil fra Vemdalsskalet, eller til Östersund, 120 km fra Vemdalsskalet. Det finnes en rekke alternativer når det gjelder overnatting, med et godt utvalg av hytter og leiligheter og hoteller i området.

Uansett hvor du drar på skiferie, så sørg for å være godt forberedt! Skaff deg nødvendig sikkerhetsutstyr som hjelm og eventuelt skredutstyr, dersom du skal kjøre offpist, hold øye med værforholdene, og følg fjellvettreglene! Kle deg riktig, og bruk skikkelig utstyr, så vil du ha de beste forutsetninger for en fantastisk skiferie!

Dette innlegget ble publisert i Ferieturer og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.