Sommerferie i Karlskrona – En svensk perle i skjærgården

Er du på jakt etter sommerferie på et sted der du kan koble av, lade batteriene, og bare være? Karlskrona i Sverige er en nydelig perle i den østlige delen av skjærgården Blekinge. Byen er ikke særlig stor, bare ca. 35 000 fastboende, men likevel har den mye å tilby sine besøkende. Karlskrona ble grunnlagt i 1680 fordi Sverige hadde behov for en isfri havn om vinteren. Mange av attraksjonene her har en marine temaer, som for eksempel det vakre Marinemuseet, de gamle festningene, og ikke minst den fantastiske skjærgården! Å ta en utflukt i skjærgården i Karlskrona, med en av skjærgårdsbåtene er virkelig et must! Det finnes også en rekke restauranter, kaféer, nattklubber og shoppingmuligheter i byen. Hvis du er glad i iskrem, da må du ta en tur til Glassiären som serverer Sveriges største is! De har til og med hjemmelagde iskjeks. Nam!

Tur med båten Axel i Nättrabyån.

Foto; Mats Kockum

Et par dager før den store svenske midtsommer-feiringen i slutten av juni, kan du besøke et stort marked på Stortorget i Karlskrona. Her finner du en ekte svensk folkefest for hele familien med salgsboder fulle av hjemmelagde søtsaker og svenske håndverk, musikk, blomster og ikke minst, masse deilig mat. Om du har lyst på en blomsterkrans på hodet, kan du gå til en av de mange lokale blomsterbinderne, og få dem til å lage en krans til deg.

I begynnelsen av august kan du delta på Karlskrona Skärgårdsfest ( 1-3. august). Tradisjonellt feiret man “Sailet” i Karlskrona på denne tiden, men fra i år er den kjente festivalen erstattet med en skjærgårdsfest, som de håper skal bli “Østersjøens stolteste fest”, som de sier på siden til Karlskrona Skärgårdsfest.

Hvis du er interessert i idrett og friluftsliv Karlsrona har mye å tilby. Her er alle innen vannsport, som seiling, vindsurfing og kajakkpadling. Det er også gode fiskeplasser, som du kan finne i skjærgården og i Lyckebyåen. Karlskrona har tre gode golfbaner for de som er intresseret golf.

Selvsagt kan du også finne gode strender, både innenfor og utenfor byen. Trummenäs-stranden er den største av dem, med en campingplass like i nærheten. En annen favoritt er ute på Fajo, en avskildt strand med solvarme klipper, en liten, men god sandstrand og grillplass. Dette ligger litt utenfor byen, så det er en god idé å ha GPS sånn at du finner frem. Ønsker du å ta en dukkert i byen kan du dra til Stumholmen, som ligger rett ved siden av det marinemuseet.

Mennesker som bader fra en klippe på Saltö
Foto; Joakim Johansson

Blekinge er kalt Sveriges Hage, fordi stedet byr på mange naturperler! Tenk deg for eksempel en vandring langs den vakre Blekingestien, som totalt er 232 km lang. Du trenger ikke å gå den fra ende til annan. Men husk å kjøpe et kart før du går.

Hvis du har barn, kan du ikke unngå en tur til Barnens Gård, som du finner utenfor Lyckeby, et steinkast fra Karlskrona. Gården har blitt omgjort til fornøyelsespark, og her kan barna bade i badeland, hoppe i hoppeslott, kjøre elektriske biler, klatre eller kose med og klappe de søte dyrene. Har du noen gang kjent på den myke pelsen til en geitekilling?! Barna får også lov å bli med på høylasset til bonden når han er ute med fôr til dyrene. Barna er garantert å få mange lykkelige timer her!

En sommertur til Karlskrona vil du definitivt ikke angre på! God tur!

Publisert i Ferieturer | Merket med , | Kommentarer av

Maldivene – opplev paradiset før det er for sent…

Maldivene i Det Indiske Hav er kanskje et av nåtidens svar på Edens Hage. Strendene er kritthvite, vannet er knallblått, den ene skjønne lagunen etter den andre venter på deg. Tenk deg palmer bugnende av kokosnøtter, og korallrev som ligger klare til å gi deg helt uforglemmelige opplevelser! Lengter du etter en avslappende og minneverdig ferie? Hvis du velger Maldivene blir du nok ikke skuffet!

Reiser du til Maldivene, kommer du nesten til Paradis. Strendene er litt hvitere her, havet er litt blåere. Maldivene består av ikke mindre enn 1192 små øyer, hvorav kun ca. 200 av dem er bebodd. Gled deg til å besøke noen av dem!

MaldiveneBandos island – Foto: Mal B

Et enklere liv
Der bor i alt 300.000 fastboende på øyene, og blant disse er rundt. 70.000 av dem involvert i turisme. Turismen betyr altså enormt mye for lokalbefolkningen, og du kan også regne med at du blir godt mottatt når du kommer! Enten du skal bo på luksushotell under eksklusive forhold eller du ønsker å bo litt enklere, finner du helt sikkert noe som passer deg!

Tilbring noen avslappende dager med snorkling, dykking, avslapping på stranden eller gå turer i det vakre landskapet. Hvis du er glad i dykking, har du virkelig kommet til rett sted. Korallrevene i Maldivene er kjent for å være noen av de vakreste som finnes i hele verden. Og det er et imponerende dyreliv under bølgene.

Hvis du har lyst til å slappe av, er det bare å lukke øynene og forestille deg en hengekøye som er hengt opp mellom to palmer, hvor du kan ligge svalt i skyggen med en drink i den ene hånden og en bok i den andre. Det vil være gode muligheter for å oppleve noe slikt på Maldivene!

En tur til Maldivene er definitivt en reise egnet til avslapning, luksus og velvære. Du bør ikke reise hit hvis du vil backpacke fra by til by, og du blir rastløs når det ikke skjer så mye. Livet beveger seg i slow motion her, og du bør like å ta del i stedets rolige tempo.

Maldivene sett fra luftenMalé – Foto: Sarah Ackerman

Malé – hovedstaden på Maldivene
På den største øya finner Malé, øyenes hovedstad. Byen ligger bare en kort båttur fra den internasjonale flyplassen, så det er en god idé å enten starte eller avslutte ferien din her her, hvis du ønsker å oppleve byen. Mange turister drar ikke innom Malé, men tar i steden en hurtigbåt direkte fra flyplassen og ut til en av de andre øyene.

Men hvis du vil ta deg en tur til Malé, anbefaler vi deg å besøke den gamle basaren og fiskemarkedet i byen. Der vrimler det av lokale kjøpmenn som selger alt fra blekksprut til reker, og du bør absolutt smake på fersk fisk og sjømat om kvelden! Vi anbefaler også et besøk på Huskuru Miskiiy, som er øyas 400 år gamle moské

Vil Maldivene forsvinne?
Maldivene er et av verdens lavest ligegnde land, og du bør faktisk besøke øygruppen før det er for sent. Klimaforskere diskuterer dette frem og tilbake og er ikke helt enige om dette, men hvis de pessimistiske forskerne har rett, har vi bare noen få tiår igjen å besøke Maldivene før øyene forsvinner i havet. Så hva venter du på …?

Publisert i Ferieturer | Merket med , , , | Kommentarer av

Legg skiferien til Sverige i år!

Er du et vintermenneske? I såfall kan det kanskje være på sin plass med en skikkelig skiferie i vinter. Og hvorfor ikke legge turen til vårt naboland, Sverige? I Sverige fins et bredt spekter av førsteklasses skisteder. Så hvor bør du legge turen? Når det er så mange alternativer det kan være vanskelig å velge. Vi går igjennom noen av alternativene som finnes, slik at det kanskje skal bli litt lettere å finne den perfekte skiplassen for deg!

Off-piste og pudder

Åre: Åre, som ligger innenfor grensen til Trøndelag, er et av de mest populære skistedene for både nordmenn og svensker. Åre blir også brukt under internasjonale alpin-konkurranser, hvilket sier en hel del om kvaliteten på anlegget. Det høyeste punktet kalles Åreskutan og ligger hele 1420 meter over havet. Derfra får du utsikt over hele Åre, og Åresjön. Utrolig vakkert! Åre har også et fall på 890 meter fra topp til bunn, som er det største du finner i svenskel alpinanlegg. Skianlegget har også Sveriges eneste taubane/gondol, som gir deg en behagelig reise tilbake opp på fjellet, så du rekker å få varmen i kroppen før neste tur nedover fjellet!

Åre har en rekke forskjellige bakker, som er delt inn i to hovedområder, Åreskutan/Björnen og Tegelfjäll/Duved. Gitt det store antallet løyper i alle vanskelighetsgrader, så vil du uansett finne en passende løype, enten du er sammen med familien og små barn, eller du kjører off-piste. Det er totalt  103 nedfarter i Åre-området og 40 skiheiser. I Åre er det også gode forhold for langrenn hvis det er noe du trives med. Den lengste løypa i Åre er de 6,5 km lang! Følg med på Snøbloggen for å sjekke hvilke bakker som er åpne.

TilganÅreskutangen på overnattingssteder er også ganske stor i Åre. De tilbyr alt fra luksuriøse hoteller til enkle fjellhytter eller vandrerhjem. Å leie en hytte på fjellet kan være utrolig koselig hvis dere er en gruppe venner eller familie. Med nærhet til bakker og løyper kan du raskt komme deg ut på ski når du får lyst.

For å komme deg til Åre, kan du for eksempel fly til Værnes utenfor Trondheim, leie bil og kjøre de 13 milene til Åre. Ellers kan du ta en mer avslappende variant, med NSB via Trondheim, til Åre. Velger du å ta nattog fra Oslo, kan du sove nesten hele veien, og komme frem forholdsvis uthvilt og klar for fantastiske dager i skibakken!

 

Riksgränsen: Dette er stedet for de med litt mer erfaring på som også setter pris på god off-piste. Riksgränsen, som er verdens nordligste skianlegg, tilbyr off-piste av høy klasse og er sterkt anbefalt for dem som er ute etter noe annerledes og litt mer krevende. Riksgränsen  er stedet du reiser til med en gruppe av venner som elsker å stå på ski! tillegg til flotte skimuligheter, tilbyr Riksgränsen en unik og utrolig vakker natur og et miljø som en ikke ser så mange andre steder. Det er lett å finne roen når du står på toppen av et fjell med glitrende snølandskap og nye fjelltopper så langt øyet kan se.

Riksgränsen har mange fantastiske bakker. En av de mest klassiske er det bratte fjellet Nordal. Dette er en tur som krever litt mot, men når du har tatt det første steget er det en helt utrolig opplevelse. Når været tillater fri sikt, kan du se langt inn i Norge. Hvis du ikke har stått off-piste før du kan leie en guide som kan gi deg gode råd på veien ned, og som også anbefale deg andre fine bakker.

Den enkleste måten å komme til Riksgränsen er med fly. Når du lander på flyplassen i Kiruna tar du deretter en shuttle buss til Riksgränsen. Denne plassen er ikke alltid like tilgjengelig som Åre. Veien kan være stengt fra tid til annen under uvær og kraftig snøfall. Det er heller ikke så mange ulike typer innkvartering å velge mellom. Men det finnes enkle rom for de med lavere budsjett og mer luksuriøse versjoner for de som ønsker å unne seg litt ekstra!

 

Vemdalen: Den siste svenske skidestinasjonen vi vil fortelle deg om denne gangen, er Vemdalen. Vemdalen er Sveriges 3. største skianlegg, og et svært populært reisemål om vinteren. En grunn til stedets popularitet, er at Vemdalen er en av de mest snøsikre områdene i Sverige. En vanlig sesongen åpner en gang i oktober, og ender i mai! En svært lang sesong med andre ord. Anlegget er delt inn i tre forskjellige skiområder;  Klövsjö/Storhogna og Björnrike. Vemdalen skianlegg er meget familievennlig, og det finens bakker som passer de aller fleste. Det fins også skiskole for barna.

Vemdalen er et område som tilbyr et bredt spekter av aktiviter. Alt fra alpin og langrenn til scooter-kjøring og mulighet for turer i vakker natur. Det er best tilpasset for slalom og andre alpingrener. Anlegget har totalt 51 nedfarter og 30 ulike heiser. Maksimal fall er på 440 meter og den nedfarten er på 2100 meter. For de som vil på afterski om kvelden, anbefales det å ta en tur til i sentrum Vemdalen.

En god måte å komme seg til Vemdalen er å bruke bil. Fra Oslo, via Elverum og Trysil er det 6,5 timer å kjøre. Fra Trondheim tar turen 4,5 timer. Du kan også velge å fly til Sveg som ligger 7 mil fra Vemdalsskalet, eller til Östersund, 120 km fra Vemdalsskalet. Det finnes en rekke alternativer når det gjelder overnatting, med et godt utvalg av hytter og leiligheter og hoteller i området.

Uansett hvor du drar på skiferie, så sørg for å være godt forberedt! Skaff deg nødvendig sikkerhetsutstyr som hjelm og eventuelt skredutstyr, dersom du skal kjøre offpist, hold øye med værforholdene, og følg fjellvettreglene! Kle deg riktig, og bruk skikkelig utstyr, så vil du ha de beste forutsetninger for en fantastisk skiferie!

Publisert i Ferieturer | Merket med , , , , | Kommentarer av

Australia – The Land Down Under

Det er ikke uten grunn at Australia er en av verdens aboslutt mest populære reisemål. Spesielt mange unge backpackere reiser til landet down under og for å oppleve det fantastiske korallrevet, The Great Barrier Reef, ørken, jungelen, fjellene, de vakre strendene og de moderne og elegante byene. I Australia kan man oppleve det enes spennende eventyret etter det andre!

Veien langs østkysten av Australia, mellom byene Sydney og Cairns blir av mange kalt “backpacker highway”. De fleste backpackers som besøker Australia, reiser i dette området på grunn av de fine strendene som finnes der, de store byene som bader i solskinn, det ville nattelivet eller det avslappende livet og – alt sammen.

I staten Queensland møtes regnskog og korallrev, og du finner noe for enhver smak. Elsker du dykking eller snorkling, vil du aldri finne et bedre sted å gjøre det enn Great Barrier Reef. Verden som venter på deg under bølgene, er så fantastisk vakker at du aldri vil glemme synet av den.

Australia har mer enn bare østkysten
Mens østkysten har så mye at de fleste syns det er mer enn nok, kan det være verdt ta en tur til de ensomme områdene lenger vest. I Northern Territory kan du besøke den ørkenvarme byen Darwin. Der venter en unik opplevelse i nasjonalparken Kakadu hvor tusenvis av krokodiller venter på deg.

Krokodille i nasjonalparken Kakadu

Dersom du drar lenger sør, kan du få øye på den gigantiske røde klippen, Ayers Rock, som også er kjent som Uluru av de lokale aboriginerne. Ayers Rock er verdens største stein. En reise inn til midten av det australske kontinentet er mest av alt en tur inn i ensomheten, storheten og den autentiske naturen.

Vest-Australia
Hvis du vil oppleve noe annet enn de fleste turister, bør du vende nesen mot Vest-Australia. Også her øde og vill venter på deg. I vest finner du vakre og nesten uberørte strender og fjell. Klippene ruver i et eventyr landskap. Den vestlige befolkningen i Australia har en mer autentisk og tradisjonell lilvssti, så et møte med dem er også en stor kulturell opplevelse sammenlignet med den du får øst.

Dette var bare noen få av de tingene du kan oppleve i Australia. Byer som som Melbourne og Adelaide fortjerner også et besøk hvis du har mulighet. Oppdag det unike dyrelivet, som fins forholdsvis nær byene! Ta en øl sammen med lokalbefolkningen og legg merke til hvordan australiernes mentalitet ikke nødvendigvis skiller seg så langt fra vår egen, til tross for at vi lever på motsatt side av jordkloden. For flere reisetips bør du kjøpe deg en reiseguide om Australia og sette deg godt inn i reisemålet på forhånd. Det vil gi deg et bedre utgangspunkt for en fantastisk ferie! Gi deg selv en gave, dra til Australia, og kom hjem med en opplevelse for livet!

Australia

Publisert i Ferieturer | Merket med , , | Kommentarer av

En dag i Montréal

Montreal
Foto: alexandermensa

Hva ville du gjøre hvis du skulle tilbringe en dag i Montréal?
* bruke Foursquare på mobilen for å komme deg rundt i byen?
* dra til en lokal bokhandel og kjøpe en byguide?
* stoppe en tilfeldig forbipasserende og be ham være din personlige guide resten av dagen for €200?

Alternativt kan du følge dette programmet:
10:00 Du har akkurat stått opp, og føler deg litt sulten. Kjøleskapet på hotellrommet ditt er fullt av peanøtter og grønne oliven. Yummy? Nei! Oppfør deg som en Montréaler. Gå ut for brunsj!

11:30 Montréal er kjent for å ha den beste brunsjen i verden. Det er ingen overdrivelse, det er faktisk sant. Avhengig av hva du liker, så kan de lokale restaurantene tilby Fransk toasts, bagels, egg benedict, pannekaker, frukttallerkner og selvfølgelig, bacon, poteter og bønner. Plateau Mont Royal, en berømt bydel i Montréal, vil imponere deg med sitt utvalg av restauranter som tilbyr brunsj på menyen.

Har du et stramt budsjett, besøk B & M. Stedet ligger i Saint Viateur Street, midt i The Mile End som tilsvarer Soho i NYC. Når har du ferdig med maten du kan gå en tur på Park Avenue.

12:30 Det er midt på dagen, og du går rolig bort til Mount Royal Park. Det er på tide å slappe av litt. Her er det mange mennesker som ligger på gresset, spiller fotball, badminton eller har kvalitetstid med familie, venner eller kjæreste.

Det eneste du trenger å vite om Montréal, er at stedet er skapt for avslappede mennesker. Så ikke vær sjenert, bare vær deg selv!

Når det er sagt, så er det på tide å gå videre…

13.30 Ovenfor Mount Royal Park er det et sted som heter “The View“. Ja, det er et skikkelig turiststed på fjellet, hvor du har utsikt over hele byen: Jacques Cartier Bridge, St. Laurent-elva, og forstedene, den olympiske stadion osv. Om natten pleier mange lokale par å gå opp dit, til den romantiske utsikten. Men det er noe annet der oppe du ikke bør glipp av. Du kan se de største vaskebjørnene i verden! Ta med deg kameraet og være klar til å knipse, de elsker det!

14.30 Det er på tide å dra til downtown Montréal. Hvis du besøker byen om sommeren, noe som virkelig kan anbefales, bør du prøve Bixi. Det er sykkelutleie-systemet i Montréal. Byen har gode sykkelstier som du kan bruke for å besøke den berømte Sainte Catherine Street, deretter forretningssenteret på Rene Levesque Boulevard og litt lenger bort den gamlebyen i Montreal.

18.00 Det er på tide å smake en kanadisk øl. Hvis du fortsatt er i sentrum, er gaten Crescent stedet å ta et glass. Du kan gå på Thursday-terrassen eller på Hotel de la Montagne terrasse. Utsikten er fantastisk!

20.00 Du må være sulten etter denne lange dagen! Og du har ikke engang spist lunsj! Montréal er kjent for ulike biffhus. Hvorfor ikke prøve en biff hos Reuben i Sainte Catherine-gaten?

22.30 Party time! Saint Laurent er området: Koko Lounge, Gogo Lounge, Buonanotte & Cie. Men du kan prøve noe annerledes! Er du av dem som elsker RNB / Hip Hop / funk / soul konsert bar? Jello Martini Bar tar deg med til New York for kvelden! Ha det gøy!

03:00 Nattklubben stenger, og det er på tide å ta en taxi til La Banquise Restaurant på Rachel street og smake en poutine *

Etter å ha gjort alt dette, kan du definitivt si at du har besøkt Montréal ;)

Montreal
Foto: www.tokyobanhbao.com

* Poutine er en kjent matrett i Quebec laget av pommes frites, ost og barbecue-saus.

Publisert i Storbyferie | Merket med , , , | 1 kommentar

Bolsena – Italia

Har du en drøm om å dra til Italia? Da anbefaler jeg en tur til den lille byen Bolsena som ligger ved den store innsjøen Lago di Bolsena, et par timer nord for Roma.

Bolsena

Foto: Wikipedia

Bolsena er en gammel romersk by som ligger i Viterbo-provinsen, et par timer nord for Roma. Stedet kan virkelig anbefales! Når du ankommer Bolsena fra oversiden, får du se en nydelig utsikt over byen og innsjøen nedenfor. Byens sentrum består av gamle steinbygninger med flott arkitektur og smale, koselige gater. Midt i byen finner du kirken og slottet, som ble bygget mellom 12. og 14. århundre. I slottet finner du et arkeologisk museum som ble åpnet i 1991. Her kan du se arkeologiske funn fra Bolsena og områdene omkring.

Vi fløy fra Oslo til Roma via München. Reisen tok det meste av dagen, ettersom vi måtte vente noen timer i München, men vi sparte da litt penger på å ta en mellomlanding. Da vi landet i Roma, gikk vi rett til Europcar, hvor vi fikk bilen utlevert umiddelbart. Barnesete kunne vi plukke ut selv. Så var det bare å sette seg i bilen og kjøre nordover på A1 i retning Firenze. Bilturen tok et par timer, hvis vi ser bort fra matpausen.

Hotel Holiday - BolsenaI Bolsena er det en rekke hoteller, noen ved innsjøn og noen inne i byen. Ettersom vi reiste med to små barn, valgte vi Hotel Holiday, som ligger nede ved sjøen, og som har eget basseng med barneområde. Her kunne ungene bade trygt mens vi voksne satt og slappet av i skyggen av en parasoll. Ved bassenget var det en kiosk som solgte snacks, is og drikkevarer, og man kunne spise lunch på plenen ved siden av, eller langs bassengkanten hvis man ønsket det. Betjeningen på hotellet var hyggelige, men de fleste snakket svært lite Engelsk, så det ble noen missforståelser, spesielt når vi skulle bestille rom med ekstra barnesenger og tilgang til veranda utenfor rommet. Men stort sett klarte vi å gjøre oss forstått. Barna stortrivdes, og hadde stor boltreplass rundt hotellet, og et deilig avkjølt rom å gå til når sola ble for varm.

Ristorante Trattoria Da PicchiettoOm kveldene gikk vi inn til byen, som lå nær nok til at også 3-åringen kunne gå selv. Inne i de smale, mørke gatene lå det flere restauranter som hadde uteservering ut mot gata. Her var det naturlig nok trangt om plassen, men vi klarte å finne en koselig restaurant som het Ristorante Trattoria Da Picchietto som hadde uteservering på baksiden av huset, og som derfor ikke var overfylt. Porsjonene var små, så vi burde ha bestilt både antipasti, pasta, hovedrett og dessert, slik som Italienerne. Det var imidlertid litt vanskelig å vite dette på forhånd, for noen av restaurantene vi spiste på, serverte rikelig med mat på tallerkenen, mens andre kjørte den italienske stilen. Vi syns også det var en ulempe at vi måtte komponere rettene selv og bestille tilbehøret i tillegg til kjøttet, ettersom det ikke alltid er så lett å vite hvilket tilbehør som passer til mat man ikke vet hva er, men som man bare plukker ut på måfå fra en italiensk meny:)

En av dagene spaserte vi bort til en lekeplass som lå ca 20 minutters vandring langs sjøen fra hotellet. Der fant vi sklier, husker, klatrestativ, dumphuske mm. Dessverre var det lite skygge over lekestativene, så ungene ble fort varme og leie. Vi gikk i steden ned til sjøen, og vasset i det varme vannet. Deretter satte vi oss på en utekafé og slappet av med litt drikke og vannmelon mens ungene fikk leke i sanden. Bøtter og spader fikk vi kjøpt på en liten kiosk i nærheten. Det ble en deilig avslappende dag som vi avrundet med middag på hotellets egen restaurant.

Andre ting man bør gjøre i Bolsena er å spise deilig italiensk is på Gelateria Sarchioni Bolsena, og leie sykkel nede ved innsjøen slik at man lett kan komme seg til stranden og rundt omkring i byen. En tur til denne trivelige lille italienske byen er virkelig å anbefale, enten du er interessert i historie og arkitektur, eller du bare ønsker en avslappende badeferie!
God tur!

Publisert i Ferieturer | Merket med , , , | Kommentarer av

Las Fiestas de San Fermin – Pamplona

Er du på vei til Spania? Da bør du ta deg en tur til Pamplona i Nord-Spania. Nå begynner nemlig Las Fiestas de San Fermin! Og fra og med i dag (6. juli) og frem til den 14. kan du være med på festlighetene.

Okseløpet i PamplonaFestivalen er mest kjent for okseløpet som starter hver morgen klokken 8:00 fra 7. juli. Tør du løpe gjennom gatene med en okse hakk i hæl? Oksene kan løpe i 24 km i timen, så du bør ha gode sko og holde farten oppe! Tradisjonen med å løpe med okser i de trange gatene har tatt livet av flere mennesker gjennom tidene og flere hundre skades hvert år. Men likevel lokkes hundretusenvis av mennesker til enten å overvære eller å delta i løpet.

Las Fiestas de San Fermin holdes til ære for helgenen San Fermin

Publisert i Storbyferie | Merket med , , | Kommentarer av

Togbillett på mobilen

Har du prøvd å kjøpe togbilletter med mobilen din? I dag har jeg testet NSB sin app! Jeg skulle gjøre det i full fart mens jeg sto på badet i dag tidlig, for å spare litt tid, og slippe å havne i kø foran billettautomaten på stasjonen få minutter før toget skulle komme, men ettersom dette var første gang jeg testet appen, spørs det vel om jeg sparte noe som helst. Slik gikk det…

NSB app

For å kjøpe togbillett via mobilen måtte jeg først laste ned NSB-appen, selvfølgelig. Jeg lastet ned Android-versjonen. Det fins også en versjon for iPhone. Selve nedlastingen og installasjonen gikk raskt og greit. Hurra!

Når appen var installert, sto det at jeg måtte logge meg inn på NSB.no og registrere betalingskortet mitt der. Dette var plundrete på min lille Samsung Galaxy Gio, som har så liten skjerm at jeg måtte forsøke fire ganger før passordet ble rett! Grr – klokka går! (Men dette er naturligvis ikke NSB sin feil! Jeg burde bare hentet PCen og registrert visakortet mitt derfra.)

Deretter kunne jeg endelig kjøpe billetten min! Det var forholdsvis enkelt. Ved å klikke på “Ny reise” fikk jeg opp et søkefelt. Som avreise-sted foreslo appen automatisk stasjonen som ligger nærmest. Flott! (Når jeg testet appen igjen senere på dagen, så jeg at tidligere søkte stasjoner også kommer opp som forslag i feltet nedenfor.) At jeg valgte riktig reisetidspunkt var tilfeldig. Egentlig skulle jeg ha klikket på “Se togtider og priser” før jeg klikket på “Kjøp billett”.

NSB app screenshotTiden flyr når man har det gøy, er det ikke så? Innen jeg var ferdig med å installere, registrere og bestille, var toget mitt gått. Så var det bare om å gjøre å huske å ta med seg telefonen på toget….

Konduktøren var ikke helt fornøyd da jeg viste fram det jeg trodde var min nyinnkjøpte billett. Det holder ikke å klikke på “Vis billett” på forsiden i appen. I tillegg måtte jeg klikke på teksten og deretter trykke på den røde knappen som sier “Trykk her” på neste side!

Når jeg kom så langt, kom det opp et lite bilde, som konduktøren sa at skifter fra dag til dag, slik kan han se om billetten er gyldig.

Joda, det gikk greit dette. Rent bortsett fra at jeg mistet toget mens jeg holdt på, da. Neste gang slipper jeg alle forberedelsene, og sparer forhåpentligvis et par minutter i forhold til å gå bort til billettautomaten og kjøpe en papirbillett før jeg går ombord.

Publisert i Nyttig | Merket med , , , | 1 kommentar

Sommer? Ta en sydentur i steden!

1. sommerdag sier kalenderen. Iskaldt sier gradestokken! Det blåser nordavind i store deler av landet. Det har snødd i Trøndelag! På Romerike våknet man opp til 5 grader og nordavind. Hvor ble det av sommeren?

Sommeren er andre steder, og det fins mengder av billige sydenturer for dem som har mulighet til å reise utenfor høysesongen! Hadde jeg hatt muligheten, hadde jeg hoppet på et fly til Lanzarote eller Gran Canaria nå på søndag og blitt der til været bedret seg her nord!

Kanariøyene Badegjesterer det meldt om svale sommertemperaturer på litt over 20 grader. Perfekt for oss iskalde Nordmenn som trenger litt badeliv og hyggelige kvelder på restaurant! Om du ikke bare vil ligge og sole deg hele dagen, har Kanariøyene litt av hvert annet å by på. På Lanzarote kan du for eksempel besøke spennende lavagrotter, eller du kan more deg med ulike aktiviteter som golf, windsurfing eller andre vannsportsaktiviteter. Gran Canaria er den største av Kanariøyene og også den mest populære blant nordmenn. Her kan du besøke ørkenstranden i Maspalomas, shoppe i hovedstaden Las Palmas, sole deg på lavastrendene eller besøke den koselige kanalbyen Puerto de Mogan!

Eller hva med en tur til Tyrkia? Midtsommers er det som regel altfor varmt der, men nå i begynnelsen av juni er det meldt litt over 20 graderi byer som Marmaris og Alanya. Har du mulighet til å hoppe på en tur til helgen, kan du få 7 dagers uspesifisert opphold for 1 090 kr pr person! I Alanya kan du sole deg på den lange Kleopatra-stranden, ha det gøy deg med vannsportaktiviteter, og når du er lei av solen, kan du shoppe på markedene og prute ned prisen mens du drikker søt te med butikkinnehaverne.  Byen Marmaris er kjent for sin sjarmerende småbåt-havn. Herfra kan du ta en tur ut i Marmaris’ vakre skjærgård. Marmaris har noe for alle, fra langgrunne familievennlige strender til fargerike barer og utesteder for feststemte turister.

Sydenferie

Også i Middelhavet skal det bli rundt 20 grader. Hopper du på en tur til Hellas, kan du komme unna med under tusenlappenfor en uke uspesifisert! 1 uke på Kreta, Santorini, eller Rhodos for kr 896,- høres virkelig fristende ut! De Greske øyene tilbyr deilig mat, trivelig og gjestfri lokalbefolkning, og en rekke naturperler! Det fins en øy for alle, enten du ønsker å feste, slappe av, hygge deg med familien, shoppe eller utforske naturen!

Jeg misunner dem som kan reise på sydentur nå!


Publisert i Ferieturer | Merket med , , , , , , , , , | Kommentarer av

Tusenfryd!

Har du tenkt å feriere i Oslo-området med barna i sommer? Finn fram barnet i deg og ta deg en tur på Tusenfryd! I år har de fått 5 nye attraksjoner for hele familien, så det blir mulig å gjøre enda mer sammen! Barna må være over 95 cm for å få noe særlig glede av de nye attraksjonene.

Western-expressen: Ny berg- og dalbane på Tusenfryd

Western-expressen er en ny berg- og dalbane for hele familien (barn mellom 95 og 120cm i følge med en voksen)! Den er ca like stor som Loopen, og det vil garantert kile i magen hos både store og små, når den setter utfor den høyeste bakketoppen på 17 meter i 40km i timen.

I Frydskogen kan du kose deg på en benk mens barna løper fritt på koselige stier. I Frydskogen skal du finne 4 fine familievennlige attraksjoner, kanskje treffer du på Fryd selv, og dere kan besøke Fryds hus, der han bor når parken er stengt.

Der som Dragen var tidligere, kommer det i steden en ny karusell kalt Marihøna - som også passer for både barn (over 95cm) og voksne. Marihøna har vogner som ser ut som marihøner, og er morsom for både små og store som liker karuseller som går både opp og ned og rundt og rundt!

Er du ikke kvalm enda? Da kan du forsøke deg på Stubbesnurr! Dette er Tusenfryds variant av «tekopper». Hver vong har plass til 3 voksne og 2 barn, eller 4 voksne. Barn over 95 cm kan ta denne sammen med voksne. Men det kan være en fordel at barnet er gammelt nok til å vite hva det går til, for her blir man garantert svimmel!

Sommerfuglene - Ny barnekarusell på Tusenfryd

Om du ikke er fullt så glad i fart og snurring rundt og rundt, har Tusenfryd den søte lille karusellen, Sommerfuglene. I denne kan man fly opp og ned ved  hjelp av pedaler, og den passer godt for barn og voksne som vil fly sammen.

I tillegg til disse nye attraksjonene finner du naturligvis de gamle, populære som Tømmerstupet (genial på varme dager), Spaceshot (for den som ikke har høydeskrekk), Thunder Coaster, som er en av verdens beste berg- og dalbaner i tre, radiobiler, Loopen og mye, mye mer.

Her finner du åpningstidene til Tusenfryd. Dersom du bestiller billettene på nett, kan du spare noen kroner. Husk også å bestille parkering på forhånd, så sparer du litt der også. Husk også å sjekke om du har noen spesielle rabatter! Er du for eksempel medlem av NAF kan du få gratis dag 2-billetter dersom du besøker parken før 30. juni!

Skal du reise langt? Her finner du billige flybilletter til Oslo.

Publisert i Opplev Norge, Storbyferie | Merket med , , | Kommentarer av