Forelsket i København

Dette er refrenget i Bent Fabricius Bjerre berømte sang. Og det er absolutt god grunn til å være forelsket i København. Ta med deg noen du er glad i og besøk den deilige danske hovedstaden!

Foto: Martin Nikolaj

Ønsker du å oppleve hvordan det er å være dansk, bør du ta en tur til Christiania og spille biljard eller backgammon med danskene. Du kan også besøke Minnelunden, hvor en gruppe danske motstandsmenn ble henrettet under Den 2. Verdenskrig.

Fra toppen av det runde tårnet (Rundetaarn) i sentrum av byen, (bygget i  1642), kan du se de mange røde hustakene i gamlebyen, og det er god anledning til å smake den deilige danske maten på en av de mange små smøsbrød-restaurantene i sidegatene i sentrum. Røkt eller stekt sild og en øl – det kan ikke bli mer dansk.

Ta en kanaltur og se i den danske hovedstaden med Den sorte diamant, Nyhavn og lengst ute Den lille Havfruen, som sitter og speider inn i mot land fra steinen sin på Langelinje. Hans Christian Andersen (H.C. Andersen), Danmarks mest berømte person, skrev om hvordan Den lille havfruen mistet livet i kampen for kjærligheten. Derfor har hun blitt Københavns landemerke, selv om statuen i seg selv er liten og kanskje litt skuffende dersom du har reist hele veien fra Japan for å se den.

Tivoli og parker
Tivoliet, som er i nærheten av sentralbanestasjonen, sies å være verdens eldste fornøyelsespark, men mange dansker foretrekker Bakken, som ligger oppi skogen som danskene kaller Dyrehaven. Her kan du stappe i deg sukkerspinn og risikere livet i de gamle berg og dalbanene. I Bakken finner du også den gamle restauranten ”Bakkens Hvile” hvor du kan oppleve gammeldags varité på sitt beste når bakkesangerinnene danser og synger. Du kan også besøke Assistens kirkegård i Nørrebro, hvor blant annet H. C. Andersen og Søren Kirkegård er gravlagt blant mange berømte forfattere og skuespillere. Gravlunden er en av de fineste parkene i byen, og mange benytter den til å slappe av i solen om sommeren.

Kunst og kultur
Hvis du er glad i kunst, bør du ta deg en tur til Luisiana som er et museum for moderne kunst. Museet befinner seg i Humlebæk som ligger nord for København. Men selvom du ikke elsker kunst, er det vel verdt turen. Kom til København i sommermånedene i de danske lyse sommernettene, og du kan sitte i Nyhavn, Kongens Have, ved Hellerup Strand eller kanskje Frederiksberg hage til langt på kveld med grilling og glade mennesker på alle kanter. Jazz-festivalen finner også sted i København 6.-15 juli 2012, og det er festlige glade dager med musikk og dans i gatene hver dag. Sist men ikke minst, bør du unne deg et besøk på Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv. Her kan du se teater, balett eller opera., og du kan glede deg over å være i et gammelt land med rike tradisjoner og sans for kvalitet. Du kan også ta en guidet tur gjennom teateret eller nyte den vakre bygningen fra utsiden.

Shopping og restauranter
Er du sulten når du befinner deg på Kongens Nytorv, kan du ta deg en tur på Restaurant & Café Nytorv. Restauranten er med sine 150 år en av Københavns eldste bevertninger. Den ble etableret ca. 30-40 år etter den store brannen som la det meste av byen øde i 1795. Restaurantens klientell er kunstnere, advokater, forretningsmenn og annet godtfolk, som møtes over et glass øl og et godt måltid dansk mat. Beveger du deg videre fra Nytorvet kan du finne den mest kjente shoppinggaten i København, som heter Strøget. Gaten lever virkelig opp til sitt rykte. Her fins både butikker, kafeer og restaranter for enhver smak.

Flere gode restauranter ligger på Gråbrødretorv. Her finner du blant annet Peder Oxe og Bøf og Ost. Vil du ha danska smørbrød, følger du bare Skindergade ned til Gammeltorv, der Cafe Gl. Torv Huset Med Det Grønne Træ ligger.

Det var bare noe av det du kan oppleve dersom du tar deg turen til Danmarks hovedstad. Håper du får en fin tur!

Dette innlegget ble publisert i Storbyferie og merket med , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.