Bilbao

De fleste av oss som bor langt fra Bilbao og Baskerland, vet dessverre lite om om Vizcayas hovedstad i det nordlige Spania. Det første jeg lærte, da jeg snakket med folk i Bilbao, for rundt 15 år siden, og som jeg syns er litt pinlig at jeg ikke visste, er at de snakker Baskisk, som er et helt annet språk enn spansk i Baskerland, og at Baskerne ikke omtaler seg selv som Spanjoler. Skiltene i byen er skrevet på to språk, på samme måte som i de Samiske områdene her i Norge. Når det gjelder Bilbao, kjenner vel de fleste til Guggenheim. Men Bilbao skjuler så mye mer enn bare et museum. Når du har besøkt Guggenheim og passert den berømte blomsterhunden ved inngangen til museet, venter en masse andre opplevelser på deg. Du kan nyte lokale snacks kalt Pintxos, drikke Txakoli og gå deg vill i de sjarmerende gatene i gamlebyen. Bilbao er virkelig verdt et besøk.

Du bør ta deg tid til å spasere langs elvebredden og se de mange broene som krysser elven, deriblant Zubizuri og La Salve. Besøk Arriaga-teateret i den vakre bygningen i nybarokk stil fra 1890. Glem heller ikke å besøke balkongen der txupinazo-fyrverkeriet avfyres 15. August hvert år for å markere begynnelsen på Bilbaos store nasjonale festival, Aste Nagusia.

Euskalduna Palace

Foto: e-architect

Etter at et besøk på teateret, bør du definitivt stikke innom Euskalduna-palasset, som er et moderne konsert-og konferansesenter. Den vakre fasaden blir opplyst natten. Euskalduna ligger nær fotballstadionet San Mamés, som er berømt for den store buen som dekker hele stadion. Dersom du elsker fotball, bør du også oppleve Bilbaos lokale fotballag, Lions (Athletic de Bilbao). Det vil bli en kveld du sent vil glemme.

Om du derimot ikke er så glad i fotball, kan du reise til den andre siden av byen til gamlebyen og besøke en av de mange restaurantene eller barene som ligger i de små koselige gatene der. Bilbao-katedralen er også verd et besøk. Den ble bygget i 1397 og ble fullstendig restaurert i 1983 etter en flom der elven Nervión gikk over sine bredder og forårsaket store skader på katedralen. Du kan også besøke Merced-kirken, der du kan få oppleve Bilborock-konserter! Ribera markedet, som du finner like i nærheten, er kjent for sitt store utvalg av fersk fisk, som også sies å være den beste i Spania.

For deg som er interessert i kunst, fins det mye å se i Bilbao. På kunstmuseet kan du se verker av El Greco, Zurbarán, Sorolla og Chillida. Museet stiller ofte ut samtidskunst og ligger nær Bilbaos største park, Doña Casilda Park som er hjemstedet til den berømte Chillida statuen. I parken kan du også mate de mange endene, dersom du har lyst til å slappe av litt etter kunstvandringen. Elsker du parker, bør du også ta en tur til  Etxebarria eller Memory Park Avenue.

FEVE station Bilbao

En av de mest sjarmerende sidene ved Bilbao, er utrolig nok byens transportsystem, hvor tunnelbanen er en attraksjon i seg selv. Stasjonen Abando har vakre glassmalerier, og Feve Station er også et eksempel på den spesielle sjarmen som byen utstråler.

Når du kommer til Bilbao må du skynde deg og ut i byen! Besøk den moderne bygningen Osakidetza. Nyt synet av Isozaki Towers. Besøk Begoña basilikaen og bli imponert av Bilbao Conference Centres storhet. Når du har opplevd alle disse tingene, vil du forstå hvorfor denne byen regnes som en av Spanias vakreste byer!

Dette innlegget ble publisert i Storbyferie og merket med , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.