Valentines day – elsket eller hatet?

I dag er det Valentines day. Kjærlighetens dag. Mange mener at dagen bare er noe kommersielt tull, andre syns denne kjærlighetsdagen er en viktig dag som bør feires skikkelig. Selvfølgelig er det en stor kommersiell kraft bak dagen, akkurat som i forbindelse med andre ikke-religiøse temadager som morsdag og farsdag, osv. Men Valentinsdagtradisjonen er svært gammel og ble feiret allerede i middelalderen. Skikken kommer fra den katolske kirke. En helgen ved navn Valentinus ble feiret den 14. februar så tidlig som 400-tallet. Akkurat hvem denne Valentinus var er ukjent, og det er derfor flere martyrer som konkurrerer om tittelen.

Valentines dag

På 1300-tallet ble Valentinsdag en feiring av ungdom og kjærlighet enkelte steder i Europa, og etter dette har helgenen blitt assosiert med kjærlighet. Gradvis oppsto skikken med å skrive kjærlighetsbrev med dikt, og rundt 1800 ble trykte Valentinekort populære.Dagen er hovedsakelig feiret i engelskspråklige land, og kom ikke til Norge før de siste tiårene.

Vanlige gaver på Valentinsdag er blomster, sjokolade eller kanskje noe smykker. Men du kan like gjerne feire dagen uten å bukke under for kommersielt press. Du kan for eksempel lage valentinskort selv, eller hvorfor ikke lage en romantisk middag hjemme for to. Det er uansett tanken som teller.

Som så mye annet i livet blir Valentinsdag hva du gjør det. Du kan velge å kjøpe gaver, eller du kan la det være. Du kan benytte anledningen til å vise noen at du er glad i dem, og du trenger ikke betale en krone for å kunne vise din kjærlighet. Gjør dagen til det den er ment å være: en dag for å feire kjærligheten.

Dette innlegget ble publisert i Familie og relasjoner og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.