Svensk midtsommermat

Endelig juni her, med mange solrike dager, lange lyse kvelder og forhåpentligvis en hyggelig og etterlengtet ferie i sikte. Midtsommer nærmer seg! I Sverige feires midtsommersaften omtrent like iherdig som vi feirer 17. mai her i Norge. Heldigvis for oss, havner midstommeraften på en helg i år, så da har også vi nordmenn gode muligheter til å feire dagen!

Vår svenske tekstforfatter, Sara, har sendt oss noen oppskrifter på typisk svensk midtsommermat, som kanskje kan inspirere til noen nye sommerretter! La oss håpe på vakkert vær, slik at maten kan spises ute i det grønne med venner og familie! Ta med piknikteppe og kjølebag ut i parken, og nyt sommeren!

Grillet estragon-laks med asparges
Laks er en sunn og velsmakende fisk, som passer utmerket for grilling. Denne oppskriften med estragon og sitron bringer virkelig ut de deilige smakene fra laksen.

Estragon-laks med asparges

4 laksefileter
Masse frisk estragon
1 sitron
Olivenolje
Salt og pepper

Ta estragon og knus bladene med baksiden av en kniv. Klem en halv sitron over laksen, deretter gni estragonbladene godt inn i begge sider av laksefiletene. Legg dem på et fat, dekk med plast og la stå i kjøleskapet i ca to timer.

Ta fisken ut fra kjøleskapet, og fjern estragonbladene forsiktig. Pensle med olivenolje og krydre med salt og pepper. Grill i ca 3-4 minutter på hver side.

Tilbehør:
Grønn asparges er en ekte sommer-delikatesse og et perfekt supplement til grillet laks.
Bruk frisk grønn asparges, ta på litt olje og godt med salt og pepper, og grill på høy varme i ca 5 minutter. Serveres umiddelbart!

 

Midsommersild

Midtsommersild

Foto: Johan Bryggare

Vil du prøve noe mer tradisjonelt svensk til midtsommer? Da må du lage sild! Den kan tilbredes slik man måtte ønske. Kjøper man ferdig rensede sildefileter i lake, er det ikke noe problem å stå for krydringen selv.

Dette trenger du:
1 pakke Abba 5-minuters inläggningssill
2 dl crème fraiche
1 liten finhakket rødløk
1 boks rød stenbitsrogn

Del sildefiletene i mindre biter. Bland øvrige ingredienser og bland inn silden. Salt og pepper etter smak. Legg alt i et glass og sett på en fin etikett. Silden bør lages noen dager før den skal spises, slik at smakene får satt seg skikkelig.

 

Dessert
Det er jo alltid plass til dessert! Her finner du to forslag som begge inneholder både sveriges og norges synonym på sommer: Jordbær!

Jordbærspyd
Hvorfor ikke holde grillen varm og bruke den til å lage en fruktig dessert for en perfekt avslutning av middagen? Hvis du vil ha en søt, men likevel frisk dessert, er dette rett og slett fantastisk!

Sett noen jordbær på spyd, pensle dem med en marinade av lime juice og honning og legg dem på grillen i noen få sekunder per side, til bærene får litt farge. Nyt dem sammen med en deilig med vaniljeis.

 

Rask Midtsommerkake
Har du lyst på kake i steden? Her er oppskriften på en utrolig enkel, frisk og deilig midtsommerkake med jordbær, som bringer tilbake minner om barndommens deilige sommere! Om du ikke ønsker å stå på kjøkkenet hele dagen, kan man gjøre det veldig lettvint, og kjøpe kakebunnen ferdig i butikken!

Jordbærkake

Foto: Kanko

Ingredienser:
En ferdig sukkerbrød
3 dl vaniljekrem
3 dl kremfløte
2 liter jordbær
Sitronmelisse og litt melis

Visp vaniljekrem og kremfløte ​​i hver sin bolle med elektrisk håndmikser.
Skyll jordbærene. Mos omtrent halvparten av dem, og del resten av jordbærene i 2
Del sukkerbrødet på langs i 3 deler.

Legg første del av sukkerbrødet på et kakefat, og spre jordbærmosen utover kakebunnen.
Legg andre del av sukkerbrødet oppå og og fordel vaniljekremen utover.
Sett på lokket og topp med pisket krem ​​og jordbær.
For en mer luksuriøs look: pynt med blader av sitronmelisse og dryss over melis.

God midtsommer!

Dette innlegget ble publisert i Hjem & hage og merket med . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.