Sommermat!

Sommeren har plutselig kommet over sørnorge, med deilig varme og sol! Vi storkoser oss ute i det fine været, og vil helst være der hele dagen! Også maten inntas utendørs. Men i varmen orker vi ikke så mye tung mat. Sommermaten er lett og enkel å tilbrede.

Sommersalat med kylling

Foto: Per Olesen

Her i Norge elsker vi å grille. Koteletter, pølser, hamburgere, kyllingbryst og flintstek står på menyen mange dager hver sommer. Men det fins også mange andre deilige og lettere alternativer som tar kort tid å lage, og smaker nydelig. Her er tre av mine sommerfavoritter!

 

Spekemat med melonSpekemat med melon
Kan det bli enklere? Den salte spekematen smaker ekstra godt sammen med søt og forfriskende melon og egner seg svært godt i sommervarmen. Skjær opp spekeskinke og fenalår i tynne skiver – eller kjøp ferdig oppskåret i butikken. Skjær opp melon, for eksempel galiamelon, honningmelon og cantaloupe i biter. Legg på et fat og la folk forsyne seg selv.

 

Reker med AioliReker med Aïoli
Gode, ferske reker på godt brød blir aldri feil! Om du velger å lage Aïoli selv, tar det noen minutter ekstra, ellers krever maten så å si ingen tilbredning. Legg rekene i en skål, skjær opp loff, lime/sitron, fyll en skål til hver med vann med en dæsj sitronsaft til å vaske fingrene i, og husk på masse servietter. Så er det bare å spise.

Dette trenger du:
1 god loff
500 g ferske reker per person
1 lime eller sitron i båter
Dill, purre eller salat- noe grønt i alle fall
Lodderogn
Aïoli

Oppskrift på Aïoli:
1 fedd hvitløk
1 egg
ca 2 dl solsikkeolje
1 ss hvitvinseddik eller sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Du kan bruke stavmikser, miksmaster eller blender, alt ettersom hva du har tilgjengelig.
Finhakk hvitløken og ha hvitløk og egg i bollen sammen med salt, pepper og hvitvinseddik eller sitronsaft.. Tilsett olje sakte med en tynn stråle mens du visper kraftig, helt til majonesen er tykk. Hvis du tar i for mye olje om gangen, “sprekker” majonesen, dvs at den plutselig går fra å være nesten stiv til å helt flytende igjen!

 

Kremet fiskesuppe med skalldyr og grønnsaker
Ingredienser (4 porsjoner):

Kremet fiskesuppe4 ss smør
3 dl melk
3 dl fløte
6 dl vann
Fiskebuljong
2 ss hvetemel
1 sjalottløk
2 gulrøtter
3 sjampinjonger
1 stangselleri
1 fennikkel
1 Laksefilet, delt i 2×2 cm terninger
200 g pillede reker
Litt krepsehaler
Noen blåskjell
Salt og pepper
Dill
2 vårløk

Slik gjør du:
Vask blåskjellene, og bank på dem slik at de lukker seg. De som ikke lukker seg, kaster du.
Skjær opp grønnsakene i fine strimler.

Lag sausen ved å surre løken i smør til den er blank, tilsett melet og rør inn melk, fløte og vann med buljong, og kok opp. La sausen koke på svak varme i ca 20 min.
Smak til med salt og pepper

Mot slutten av koketiden, tas grønnsaker, fisk og blåskjell i. La dette trekke på svak varme i ca 5 minutter til blåskjellene åpner seg. Skjell som ikke åpner seg, kaster du.

Rett før servering tilsettes reker, krepsehaler, oppkuttet dill og vårløk.

Dette innlegget ble publisert i Hjem & hage og merket med . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.