Småbarnsforeldres dårlige samvittighet

Småbarnsperioden kan være stressende for mange. I de fleste familier jobber begge foreldrene full tid. Man har altfor lite tid sammen med sine barn, og går med konstant dårlig samvittighet for alt man ikke får gjort.

1 – Barnehagen

De færreste har råd til å gå hjemme med barna utover barselpermisjonen, selvom sikkert de fleste skulle ønske at de kunne være mer sammen med barna den første tiden og skjerme dem mot den store skumle verden der ute.

Barn som leker

Foto: Avolore

Har du dårlig samvittighet for å sende den lille i barnehagen når barselpermisjonen er over? I følge en rapport som Folkehelseinstituttet har utarbeidet i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, er det ingenting som tyder på at tidlig barnehagestart kan være skadelig, verken språklig eller sosialt. Det er heller ingenting som tyder på at barn som har vært hjemme med foreldrene til fylte 18 måneder er bedre eller dårligere rustet. Rapporten slår fast at “Det er ingen sammenheng mellom emosjonelle problemer ved 5 år og barnepassforløp. Uavhengig av når barna starter i barnepass utenfor hjemmet, er hverken jenter eller gutter som passes av andre mer engstelige og triste enn de som passes hjemme. ” Rapporten er utarbeidet på grunnlag av svar som er kommet inn via “Mor og barn-undersøkelsen” samt tilgjengelig litteratur.

Det beste du kan gjøre, er å se an ditt eget barn. Du forstår raskt om barnet har det bra eller ikke. Kanskje er en stor barnehage for mye for et lite knøtt. For barn som trenger litt ekstra nærhet, kan for eksempel en liten trygg familiebarnehage eller en dagmamma være et vel så bra alternativ.

2 – Har du for lite tid sammen med barna?

Du bør legge fra deg den dårlige samvittigheten, vær trygg på at barna har det bra i barnehagen mens du er på jobb. Gled deg i steden ekstra mye over den tiden du får sammen med barna dine i helgene og på kveldstid!

Bytt på å levere og hente, slik at barnehagedagen blir kortest mulig. Hent barnet tidlig i barnehagen når du kan, og sett av tid til hjemmekos. Det trenger ikke å skje så mye når barna har fri fra barnehagen. Mange barn setter mest pris på å få være hjemme sammen med lekene sine og familien. Det beste de vet er at mamma og pappa leker.

Ta med barna på skogstur

Foto: vastateparksstaff

Hvis du vil ha det ekstra artig, kan du ta med barna ut og spille fotball, hoppe tau sammen eller leke gjemsel. Sykle en tur med minsten i sykkelvogn, og ta en piknik i nærmeste lekepark. Barna blir trygge og glade når de ser at du har det bra sammen med dem. Da er det også lettere å ha dem i barnehagen når du må på jobb.

3 – Hva med husarbeidet som du aldri får gjort?

Det gjør ikke noe at man kan se at det bor noen i hjemmet ditt. Litt rot har sjelden skadet noen, om du ikke da har opplevd å tråkke på en legokloss eller et lite eiffeltårn i metall som ligger slengt på gulvet. Ikke ta husarbeidet så høyttidelig.  Ingen har noen gang ved slutten av livet tenkt “jeg skulle gjort mer husarbeid mens barna var små”.

En god løsning er å gjøre husarbeidet til en lek. Mange unger elsker å vise hvor flinke de kan være, og få ros for å ha gjort en god jobb. Rydding kan foregå som en lek, der man f.eks. leker at man driver en restaurant, og det skal komme gjester. De som jobber på restauranten må gjøre det fint før gjestene kommer. Se hvordan 5-åringen plutselig tar tak med støvsugeren og vaskefilla, shiner rommet sitt og gjør det klart til restaurantgjestene kommer! Deretter må du selvfølgelig avbryte vaskingen litt og leke at du er restaurantgjest mens poden er kokk og servitør.

Ikke undervurder barna. Også småbarn kan hjelpe til med rydding. Å putte ting oppi kasser er jo en morsom lek! La også barna hjelpe til med matlagingen. De kan kutte grønnsaker, rulle ut boller, eller legge dem på plass på stekebrettet, røre i gryta, dekke bordet og servere. På den måten er man sammen med barna mens man må være på kjøkkenet. Alternativt kan du finne på en aktivitet som barna gjør på kjøkkenet mens du lager mat, for eksempel tegning, perling eller formingsaktiviteter som de liker å holde på med på egenhånd.

Du blir ikke en bedre mamma eller pappa av å gå rundt med dårlig samvittighet. Så legg den bak deg og gjør det beste ut av tiden du har sammen med barna!

Vi vil gjerne høre hva du mener om dette!

Dette innlegget ble publisert i Familie og relasjoner, Foreldre & barn. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.