Lag din egen kjøkkenhage

Å lage sin egen kjøkkenhage har igjen blitt populært her i landet. Det fins mye som kan dyrkes hjemme, alt fra urter og grønnsaker til frukt og bær. Det er en god følelse å kunne plukke friske urter til middag direkte fra sin egen hage eller balkong, eller å kunne dra opp ferske gulrøtter fra kjøkkenhagen, eller lage saft av egen rips og eplekake av eplene fra ditt eget tre!

Dyrk dine egne tomater

Tomat - Foto: photon_de

På hagesenteret kan du kjøpe ferdige planter som urter, tomater, blomster og mye mer. Den billigste løsningen er å så frø selv. Mange grønnsaker og blomster kan sås direkte i jorden ute i hagen eller på balkongen, mens andre (for eksempel tomater) må forkultiveres inne og  deretter plantes ut når faren for frost er over. I følge Finn Schøll bør man vente til 10. juni! Hvilke vekster du velger, er helt opp til deg. Det viktigste er å velge dine favoritter, som du vet du kommer til å spise, og at du ikke sår for mange av hver sort. For grønnsaker som vokser fort, for eksempel reddiker, kan du med fordel så bare litt om gangen, og heller så flere ganger i løpet av sommeren. Da kan du ha ferske deilige reddiker til salaten hele sommeren igjennom.

Du kan så planter fra tidlig på våren til tidlig sommer. Tidsrommet de ulike frøene skal i jorden, står på frøpakkene. Husk å ikke så for tett, og det kan ofte lønne seg å tynne ut plantene når de har spiret.. Pass på at frøene får rikelig med vann og lys, og sørg for at jorden er dyp nok til de plantene du skal dyrke. Du kan godt så i små potter, men husk å potte om når planten blir større! Hvis du for eksempel sår gulrøtter i for grunn jord, vokser de i alle retninger og ser ut som rare figurer med armer og bein!!

Monster-gulrot

Foto: Haxxah and KraZug

Den beste tiden for planting av busker og trær kan også variere, men men for mange planter gjelder det at du kan plante under mesteparten av vekstsesongen. Det kan imidlertid være en god idé å unngå å plante i svært tørre og varme perioder på sommeren. Busker og trær trenger åpen mark og masse næringsstoffer og du må huske å vanne godt frem til planten har fått et skikkelig rotsystem.

Mange planter er utmerket for dyrking i potter, og passer godt til å ha på terrassen eller balkongen i stedet for hagen. Du kan for eksempel så sukkererter i potter, og plassere en pinne oppi som de kan klatre på. Det blir både dekorativt, og lett å få tak i sukkerertene når de er modne! Planter med store røtter, for eksempel tomater og poteter, krever store gryter og mye plass i jorden, mens for eksempel urter og jordbær kan klare seg med så lite som 10-15 centimeter dyp jord. Hvis du ønsker å dyrke grønnsaker i potter er en god idé å velge busker og planter som ikke vokser høyt. Villjordbær og og vanlige jordbær kan dyrkes i hengende kurv. Det fins også uppstammade busker av rips og stikkelsbær å få kjøpt.

Selvom det er deilig å kunne spise det du selv har dyrket, så vil du vel ha noen vakre blomster i hagen også? Det fins faktisk mange spiselige blomster! De kan brukes til å dekorere maten såvel som balkongen eller hagen. Noen eksempler er kryddertagets, stemorsblomst, ringblomst og lavendel.

Trenger du flere tips? Her finner du hagebøker om kjøkkenhager!

Dette innlegget ble publisert i Hjem & hage og merket med , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.