Parkdress, vintersko, ullundertøy – valg av klær til barnehagen

For nybakte barnehageforeldre er det ikke lett å få oversikt over hva barnet trenger i barnehagen. Ingen vil være de foreldrene som ikke har riktig tøy til ungene sine, og da tenker jeg ikke på merkeklær, men på funksjonelle, praktiske klær. Ingen vil heller være de foreldrene som de voksne i barnehagen klager over fordi tøyet aldri passer, eller fordi det aldri er merket.

Du trenger ikke å kjøpe dyre merkeklær for at barna dine skal være godt kledd. Prisen gjenspeiler ikke alltid kvaliteten. Flere tester av vinterdresser viser at de billige dressene ofte kommer bedre ut enn de dyre merkene. Det er derfor en god ide å sjekke testresultatene før man handler. Når du skal velge klær til barnehagen, bør du også sjekke erfaringen til andre foreldre og de ansatte i barnehagen, som ofte vet hva de snakker om ;)

Regnstøvler

Foto: Josta Photo

Her er noen tips med på veien:

Ullundertøy

Ull isolerer best mot kulde, selv når den er litt fuktig, og kan brukes nesten hele året. Det finnes ullundertøy i flere tykkelser og kvaliteter. For dem som ikke tåler ull rett på huden (f.eks. barn som er mye plaget med eksem) finnes det ullundertøy som er kledd på innsiden med bomull eller kunststoff. Det meste av det ullundertøyet du får kjøpt i dag, kan vaskes i maskinen uten å bli ødelagt, men husk for all del å vaske med ullvaskemiddel.

Ullundertøy

Devold Happy Heart Trøye

Vanntett yttertøy

Når det er svært vått, er regntøy godt å ha. Barn elsker å hoppe i sølepytter, så pass på at strikken under støvelen er intakt. Ullforede regnvotter beskytter små fingre mot kulda. En sydvest er god å ha, fordi man får mer bevegelsesfrihet enn ved bruk av hette. Ulempen med regntøy er at man kan bli klam og deretter kald. På dager da det ikke regner så mye er vanntette høst-/vårdresser et bedre alternativ enn regntøy. Det finnes svært gode allværsprodukter på markedet, som holder barna tørre. Men husk å impregnere klærne når de blir vasket, for å bevare mest mulig av tøyets gode egenskaper, vask tøyet med egnet vaskemiddel, og sjekk om det kan tørkes i tørketrommel eller tørkeskap.

Ull eller fleece som mellomlagstøy

Når det blir kaldere i været trenger barna mer klær mellom ullundertøyet og ytterdressen. Ullgenser og ullbukse, en hel ulldress eller fleece varmer godt. Ikke bruk bomull, da den ikke isolerer og ikke puster like bra som ull og fleece. Husk også på at de litt større barna skal greie å gå på do selv, så ikke kle på dem body og hele ulldresser under dressen, men velg heller todelte klær under.

Vinterdress

Små barn bør ha en dress om ikke er for tykk og stram, at de skal klare å bevege seg og ikke blir sittende stille på bakken og fryse. En dress som er vid i livet er det beste for 1-2-årinene. Er barnet stort nok til å kle på og av seg selv, kan det være lurt å ikke ha kraftig borrelås over glidelåsen, men heller trykknapper som er enkle å åpne. Det er også enklere å ta på seg en dress som kan åpnes nedover benet, enn dresser som har glidelås som stopper i skrittet. Sjekk at strikken under støvelen er intakt så ikke snøen kommer seg inn. Det er fint å ha en avtagbar hette på dressen, som beskytter mot snø og vind. Hetta skal være lett å ta av pga sikkerhetshensyn.

Vinterdress

Isbjörn of Sweden

Luer, skjerf, votter

Lue

Lue med knyting fra Reima

Når du kjøper lue, bør du prøve den på barnet. Sjekk at den dekker ørene godt uten å gå ned i øynene. Skaff også luer i forskjellig tykkelse til kalde og mindre kalde dager. Det finnes også gode vindtette luer. Et godt tips er å kjøpe en tynn finlandshette i ull, som kan brukes som lue og hals i ett på milde dager, og under en tykkere lue når det er kaldere. I steden for skjerf er det enklere og tryggere med en hals (buff) som man trekker over hodet, og barn klarer enkelt å kle på seg dette selv. Vottene bør ikke være for tykke, da er det vanskelig å leke. Kjøp heller litt tynnere yttervott og suppler med en ullvante på ekstra kalde dager. Man bør ha flere luer og vottepar i barnehagen, da disse ofte blir våte i løpet av dagen.

Sko og støvler

Det er lurt å ha flere par sko og støvler tilgjengelige i barnehagen, slik at personalet kan velge skotøy som passer til været i løpet av dagen. På regntunge dager er det støvler som gjelder. Det finnes støvler med tykt fôr som man kan ta ut og tørke. Når det er kaldt og tørt, bør barnet ha på pustende vanntette vintersko. Hvis du velger å kjøpe sko på nett, må du måle foten på forhånd, og sjekke med butikken at størrelsen er rett. Eventuelt kan barnet prøve skoen i butikken, og deretter kan du finne tilsvarende sko i en nettbutikk, dersom det er gunstigere prismessig. Heldigvis har man returrett dersom skoene ikke passer når man handler på nettet. Pass på at det er plass til en tynn ullsokk i skoen/støvelen.

Sorel vinterstøvel

Sorel vinterstøvel med uttagbart fôr

Innesko

Barna skal ha tøfler eller innesko i barnehagen. Dersom brannalarmen skulle gå, er det en stor fordel at alle barna allerede har på seg fottøy. I tillegg kan det jo være gulvkaldt i mange barnehager. For de minste, som akkurat har lært eller skal lære å gå, er myke skinntøfler å foretrekke.

Skinntøfler

Skinntøfler

Innetøy / skift

Barn blir våte når de leker og søler når de spiser, og de trenger derfor ekstra klær av alle slag i barnehagen. Sjekk regelmessig at klærne som ligger på plassen er store nok. Du bør ha liggende et par ekstra sett med ullundertøy, noen par sokker og ullsokker, truser, bukser og gensere/bodyer, samt ekstra ull/fleecetøy.

 

Dette innlegget ble publisert i Foreldre & barn, Klær og mote og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Parkdress, vintersko, ullundertøy – valg av klær til barnehagen

  1. det jeg var ute etter, takk