Min nye hushjelp – iRobot Roomba 630

Jeg har fått meg hushjelp! En drøm er gått i oppfyllelse. Endelig kan noen støvsuge for meg mens jeg er på jobben! Endelig slipper jeg å tråkke rundt på brødsmuler og sand fra barnehagen. Jeg har kjøpt meg en iRobot. Nærmere bestemt en Roomba 630.

Vidunderet ble pakket ut fredag ettermiddag. Spenningen var stor i familien. Far i huset var skeptisk, men nysgjerrig. Ungene var helt i hundre. Mor var sikker på at dette var redningen. Maskinen skulle lades i 16 timer… Etter 30 minutter orket ikke sønnen i huset å vente lenger, og trykket på Start. Roombaen virret rundt på gulvet mens ungene panisk løp rundt og ryddet opp lekene som lå strødd utover stua og kjøkkenet. EN god funksjon hadde i alle fall roboten:) Lekene ble ryddet i en fei så de ikke skulle bli robot-mat!

Roomba i esken

Den neste timen kjørte støvsuger-roboten rundt i huset, tilsynelatende helt på måfå. Jeg må innrømme at den støyer forholdsvis mye, og den obligatoriske fredagshvilen på sofaen for far i huset ble noe amputert. Jeg stengte støvsugeren inne på kjøkkenet. Der jobbet den hardt med området nedenfor brødboksen, hvor smulene som regel samler seg. Til slutt hadde den dekket det meste av gulvet, stoppet fornøyd og pep en liten melodi for å si ifra at den var ferdig.

Så langt er jeg ganske godt fornøyd med hva den får til på et lite rom som kjøkkenet. Det var forholdsvis rent for smuler og støv, bortsett fra helt innerst i hjørnene. Jeg måtte naturligvis fjerne så mange hindringer som mulig på dens vei, som å løfte stolene opp på bordet, og trekke bordet litt ut fra veggen.

iRoboten har sensorer som sørger for at den ikke kolliderer i stor fart inn i vegger, og den kan “se” trapper slik at den ikke faller ned. Den klarer imidlertid ikke å se smale stolben og lignende, men derfor har den en støtfanger, som tar av for støtet. Når den møter på en hindring, prøver den å gå rundt den og finne veien etterpå. Det fungerer forholdsvis greit når hindringen er et bordbein. Litt værre er det når hindringen er to lave stuestoler og et bord oppå et flossteppe. Da strever den fortvilet med å komme seg under den altfor lave stolen så den kan fortsette på ruta si.

iRobot 630

På lørdag kjørte den seg fast på en laptop under sofaen mens vi var ute i hagen. Den sa ingenting når vi kom inn, og vi brukte litt tid på å finne den. Synd den ikke svarer når vi roper! Den snek seg også ut i gangen og kjørte seg fast i en skolisse, så forsikringene i bruksanvisningen om at maskinen er suveren til å komme seg løs, ble raskt motbevist. Men til robotens forsvar skal det være sagt at skolisser ikke var nevnt i bruksanvisningen.

Maskinen fungerer nok best når den får konsentrere seg om ett rom av gangen. Foreløpig har jeg sperret av rommet med Tripp-Trapp-stoler i døråpeningene. Men det følger med en “virituell vegg” som går på batterier (som ikke følger med, og derfor har jeg ikke har tatt  i bruk den virituelle veggen enda). Den skal fungere som romavdeler, og lønner seg å bruke hvis maskinen skal jobbe i store rom.

Roboten finner veien hjem til laderen sin, hvis det er der den ble startet. Dersom den nærmer seg tomt batteri mens den jobber, går den hjem og lader seg, før den fortsetter på jobben.

Roomba 630 gjør ikke en perfekt jobb hver gang, det må jeg innrømme. Det ligger fortsatt litt støv under sofaen min og inne i krokene når den sier den er ferdig. Men lar man maskinen gå litt hver dag mens man er på jobb, så blir det definitivt et langt mer støvfritt hjem enn om man skal gjøre denne jobben selv, for det har man jo ikke tid til!

Dette innlegget ble publisert i Hjem & hage og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.