Halloween i Norge

Nå er det snart tid for å feire Halloween! Denne tradisjonen, som er importert fra USA, er nok ikke like godt likt av alle i Norge. Noen anser den for å være en unødvendig kommersiell feiring, som er importert fra USA kun for å stimulere til handel av bl.a. kostymer og godterier. Hvert år hører jeg kommentarer som “Nei, jeg syns heller vi skal holde på tradisjonen med å gå julebukk.” Men min erfaring tilsier at langt flere barn er med på å kle seg ut på Halloween, enn dem som går julebukk og gleder naboene med koselige julesanger. Jeg tror nok at tradisjonen er kommet for å bli, enten vi liker det eller ikke.

Foto: Fields of View

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si kvelden før allehelgensdag. Halloween faller alltid på 31. oktober, mens den norske “Allehelgensdag” er en bevegelig helligdag som er lagt til 1. søndag i november, så disse to dagene er ikke alltid i sammenheng i Norge.

Et annet aspekt som gjør Halloween-feiringen bestridt i forbindelse med den kristne allehelgensdagen er fokuset på hekser og monstre. Det er ikke lett å se noen sammenheng mellom kostymene, og det å hedre sine døde på allehelgensdagen ved bl.a. å besøke kirkegården og pynte gravene med lys og blomster.

Men det ene trenger ikke å utelukke det andre. Det er nok få barn som forbinder Halloween med Allehelgensdag. For dem er dette bare en mulighet til å kle seg ut, ha det morsomt og spise masse godtteri.

Det å gå til kirkegården og tenne lys er på sin side en fin tradisjon som er verdsatt, selv av ikke-troende. Det føles godt at man har en spesiell dag i året for å minnes sine døde. Tradisjon kan også bidra til å avmystifisere døden for barn, som ofte har mange tanker og noen ganger er bekymret for døden.

Skogskyrkogården. Foto av pellesten.

Skogskyrkogården. Foto av pellesten.

I mørket trenger vi alt det lys og den glede vi kan få, så hvorfor ikke la barna feire Halloween, som først først og fremst er en tradisjon for barna, selv om fester med Halloweentema også har blitt populært blant ungdom og voksne! Å gå “knask eller knep” (trick or treat) er selvfølgelig ikke på langt nær så utbredt som i USA, men det har vokst i popularitet siden 90-tallet. Barna kler seg ut som skumle monstre, hekser og vampyrer, og går rundt og ringer på hos naboene. Kostymet trenger ikke være avansert, et gammelt laken kan for eksempel bli til et spøkelse. Hvis du ønsker mer avanserte drakter fins de selvsagt til salgs i lekebutikker, på nettet og dedikerte kostymebutikker. – Vampyrer, for eksempel, er jo trendy i disse dager …

Trenger du tips til hvordan du kan lage kostymer selv? Her kan du lese om hjemmelagde halloweenkostymer.

Andre aspekter av Halloweenfeiringen som det kan være verdt å ta med seg, er tradisjonen med å lage gresskarlykt sammen med barna. Dette er en artig, (og litt grisete) aktivitet, som mange barn storkoser seg med. Gresskar er å få kjøpt i mange butikker i disse dager. Skjær av toppen, ta ut frøene og innmaten, og la barna få prøve seg som gresskar-skulptører. Resultatet kan bli en fin lykt, som du setter på trappa på Halloween, for å si til barna i gata at her feires det halloween, det er bare å komme og ringe på! Har du lyst til å bruke gresskar-kjøttet til noe? Her finner du oppskrift på gresskarpai.

Liker du tradisjonen med å feire Halloween? Du kan komme i halloweenstemning ved å skaffe deg skumle filmer, spill og historier, samt diverse apps til telefonen din. Tips til halloween-apps finner du her.

Dette innlegget ble publisert i Familie og relasjoner, Foreldre & barn, Hjem & hage og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Halloween i Norge

 1. Tonje sier:

  Hei! Fin artikkel. Jeg liker Halloween! De første årene syntes jeg det var noe tull som vi unødvendig hadde importert fra USA… Nå som jeg har fått barn og ser hvor stor glede de har av feiringen har jeg begynt å like Halloween også! Ungene tenker på hva de skal ha på seg i lange tider før 31.oktober, og de synes det er stas med Halloween-fester med edderkopp- og spøkelsesdekorasjoner :-) Handelsstanden tjener selvsagt rått på dette, men samme hva vi synes om det så er nok feiringen kommet for å bli. Det går an å lage både kostymer og pynt selv også for en ganske billig penge.

  • Hanne sier:

   Hei, Tonje.
   Takk for kommentaren din! Det er klart man kan lage mye selv, og med litt karnevalssminke kommer man også langt. Det koster jo ikke allverden. Å forberede kostymer og pynt til Halloween kan også være noe en kan hygge seg med sammen med barna. Dessuten syns jeg Halloween er en gylden anledning til å tilbringe tid sammen med venner og naboer!