12 treningstips: Begynn med løpetrening

Det er deilig å løpe, mener mange… Hvis du ikke er av dem som elsker å løpe, men du lyst til å komme i gang med løpetrening, uten at du riktig vet hvordan du bør gripe det an – Her er 12 gode råd…

Joggetur

1: Kjøp gode joggesko
Når du løper, sendes støt fra underlaget gjennom hele muskulaturen. Derfor er det svært viktig å bruke gode sko med skikkelig demping når du løper. For å få en løpesko som er riktig for deg, bør du ta en løpetest på en tredemølle.

2: Start forsiktig
Det er viktig å ikke starte for hardt. Om du ikke klarer å gjennomføre den første turen, skal det mye til å prøve en gang til. Faren for skader øker også, hvis du løper for fort før du er ordentlig varm. Begynn med en kort tur, og øk gradvis når du kommer i bedre form.

3 – Lag et program og følg det
Et treningsprogram sikrer at du gradvis forbedrer deg, og risikoen for skader blir redusert. Begynn forsiktig, ta så hensyn til at kondisjonen blir raskt bedre i starten, men at utviklingen avtar etterhvert. Ta hensyn til kroppen din, og juster programmet dersom du får smerter under trening. Sørg for å varme opp før du presser deg skikkelig, og ro ned mot slutten av treningstiden.

4 – Løp på mykt og jevnt underlag
Å løpe i kuppert terreng er anstrengende, og kan øke risikoen for belastningsskader og smerter. Det samme gjelder løping på asfalt. Det anbefales å løpe på mykt underlag, som for eksempel skogsstier, fordi dette minsker belastningen på muskler og leddbånd. Samtidig er underlaget litt variert, noe som er viktig for at belastningen ikke alltid skal gå på de samme musklene.

Løp i skogen

5 – Bruk pulsklokke og riktig bekledning
For at man skal få lyst til å fortsette å trene, er det viktig å se fremgang. En pulsklokke er en god støttespiller, som hjelper på motivasjonen. Den gjør at du holder deg til planen, og du kan se at formen stiger fra uke til uke! Det er også lurt å investere i nytt treningstøy, som gjør turen mer behagelig. Eksempler på godt løpetøy er tights og løpetrøye i syntetisk materiale som er lett og som transporterer svette bort fra kroppen. Man kan få ny motivasjon ved å investere i nytt utstyr!

6 – Husk hviledager
Skal du bli god til å løpe og samtidig unngå skader, er hviledager er like viktig som trening. Ta en eller to dagers pause etter en slitsom joggetur. Hviledagene er avgjørende for å bygge muskler og forbedre formen. Det er under hvile at kroppen restituerer seg.

7 – Varier rutene dine
Å løpe nye ruter kan gi ny motivasjon. Det er kjedelig å løpe den samme runden hver gang. Samtidig er det viktig å variere terrenget du løper i. Du kan også se nye ting, som tar fokuset bort fra hvor sliten du er.

8 – Hold tempoet hele veien
Finn ditt eget løpetempo, og aksepter at andre løpere er fortere enn deg. Etterhvert kan du utfordre deg selv ved å prøve å henge på noen som løper forbi, som bare løper litt fortere enn deg selv.

9 – Variér med intervalltrening
Hvis du trener intervaller en gang i uken som et supplement til joggeturene, vil du raskt bli en bedre løper. Hjertet styrkes når du løper fort, og grensen for når du blir sur i beina flyttes, slik at du klarer å løpe lenger og fortere uten å bli stiv og kortpustet. Intervalltrening betyr at du skifter mellom å løpe fort og langsommere. Du kan for eksempel dele inn ruten i raske og langsomme deler, og avtale med deg selv hvor lenge du skal presse deg, og når du skal slappe mere av.

10 – Vær avslappet i kroppen mens du løper
Hvis du klarer å være avslappet i kroppen mens du løper, unngår du spenningssmerter og løper generelt bedre. Pass på at du ikke trekker opp skudrene, og se rett frem. Ta relativt korte og lette skritt.

11 – Supplér med styrketrening
Styrketrening gjør naturligvis kroppen din sterkere, og sterke muskler støtter leddene, og hindrer for stor belastning når du løper. Antallet røde blodlegemer øker også under styrketrening, slik at kondisjonen blir bedre. Det er spesielt viktig å styrke ryggen, magen og bena. Kjør gjerne en runde med styrke etter løpeturen.

12 – Ikke gi opp om vinteren
Hvis du har bygget opp en god grunnform i løpet av sommeren, og lar være å trene om vinteren, må du være forberedt på å starte omtrent fra null null når våren kommer tilbake. Men det å lære å løpe er litt som å lære å sykle – når du først har lært deg hvordan, så glemmer du det ikke. Løpeformen må likevel vedlikeholdes. Du kan kjøpe varmt og deilig treningstøy som passer til å løpe ute om vinteren. Alternativt kan du selvfølgelig trene inne på tredemølle.

Løpetur om vinteren

Kroppen din kommer til å bli glad når du har kommet i gang! Så lykke til med å bli en god løper!

Dette innlegget ble publisert i Helse & skjønnhet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.