10 typer babyutstyr du trenger til babyen

Når man venter barn er det mange ting som må ordnes. Eller det føles i alle fall slik! Babyen skal helst ha et koselig rom å flytte inn i, fullt av riktige leker, seng med sengekant, nydelig tapet, gardiner, gulvteppe, gyngehest og uro over senga.

I virkeligheten er det ikke så mye babyen trenger den første tiden. Så lenge du har en plass som du kan stelle babyen (for eksempel en stellepute), litt klær, bleier og et babyteppe så kommer du faktisk langt. Mange ønsker ikke å la babyen sove på eget rom før den er godt over et halvt år gammelt, så rommet trenger du ikke å stresse med. Men etterhvert som barnet vokser, så vil det naturligvis få bruk for en del ting. Her er en liste over 10 ting du sannsynligvis kommer til å kjøpe til ditt barn.

Baby i bilstol

Bilstol
Maxi-Cosi CabrioFix er en populær babystol for barn fra 0-13kg, som festes i bilen med Isofix, noe som gjør at faren for feilmontering er svært liten. BeSafe iZi Combi X3 er en god kombi-stol, som kan brukes bakovervendt fra 6 mnd til barnet er rundt 4 år (18 kg). Denne stolen finnes både med og uten Isofix. Når du kjøper bilstol, bør du lese testene nøye, og i tillegg gjøre deg opp en mening om hva som er best for deg. Isofix eller ikke er ikke avgjørende for sikkerheten til en bilstol, men kjøper du bilstol som skal festes med bilens trepunktsbelte, er du avhengig av å feste den helt riktig.

Bæretøy
Jeg vil absolutt anbefale deg å investere i et bæretøy eller bæresele. Det kan være svært praktisk når må ha hendene fri, og du unngår belastningsskader i håndledd og armer. Dessuten vil de fleste barn bli rolige og trygge av å bli båret mye av foreldrene sine. Bæretøy kommer i mange ulike former, og det er helt individuelt hva som passer for den enkelte. Formsydde bæreseler fungerer litt på samme måte som en ryggsekk, og er enkle å ta av og på. Eksempler på gode seler er Ergo, Beco og Manduca som både er ergonomisk riktig for barnet og den som bærer. Barnet skal sitte slik at knærne kommer høyere enn rompa (på samme måte som når du bærer barnet på hoften). Bæresjal blir mer og mer populært. For nyfødte kan et elastisk sjal være perfekt. Dette er lett å lære å bruke, barnet kan tas ut og inn av sjalet uten at man behøver å ta det av seg. En Mei Tai er en slags kombinasjon av formsydd bæresele og bæresjal, og kan også benyttes fra nyfødt og opp til flere års alder. Man kan bære både på magen og ryggen.

Mødre på trilletur

Barnevogn
En barnevogn er noe de aller fleste kjøper til sitt barn, selvom enkelte sverger til bæretøy, og trives best med det. Populære merker er f.eks. Brio, Simo, Emmaljunga, Phil&Teds og Mountain Buggy, Hvilken barnevogn du bør kjøpe, avhenger av flere ting. Du kan lese om valg av barnevogn i vår kjøpsguide for barnevogner. Jeg anbefaler også at du besøker flere butikker som selger barnevogner, og tester dem. Selv foretrekker jeg vogn med svingbart forhjul, da dette gir mindre belastning på håndleddene. Jeg foretrekker også en vogn der man har mulighet til ha barnet mot meg det meste av tiden, men man kan enkelt vende styret over til den andre siden for å unngå at barnet får sol eller vind rett i ansiktet.

Mor og barn på barnerommet

Sprinkelseng
De fleste skaffer seg sprinkelseng til barnet. De fleste sprinkelsenger mulighet til å justere høyden på sengebunnen, slik at du kan ha babyen i en praktisk høyde så lenge den er liten og ikke kan rulle seg ut av sengen, og senere kan du senke bunnen når du ser at barnet kunne være i stand til å falle ut av sengen. Jeg anbefaler at du skaffer en seng med nedfellbar side, slik at du enkelt kan løfte barnet ut og inn av sengen, og deretter heve siden på sengen. Når barnet blir større, og selv klarer å klatre ut, kan du gjerne ha siden nedfelt slik at det er tryggere for barnet å klatre ut, og du slipper å bytte seng med det samme.

Babycall
Skal babyen sove på eget rom eller kanskje ute i vogna, anbefaler jeg at du kjøper en babycall. Disse finnes nå med flere nyttige funksjoner, f.eks. valgfri frekvens, så du slipper å ta inn naboens baby på din babycall, temperaturmåler, så du vet at barnet har det fint i vogna, osv.

Vognpose
Et eksempel på en populær vognpose er Voksi-posen. Den originale Voksi-posen kan reguleres til å passe alt fra små babyer til større barn, og vil holde barnet varmt og godt når det er ute i vogn. Andre valgmuligheter er en tradisjonell skinnpose eller dunpose.

Brystpumpe
Mange har behov for brystpumpe, men jeg vil anbefale deg å vente med å kjøpe en til du har funnet ut om du faktisk har behov for en slik. Det fins både elektriske brystpumper og håndpumper. Hvilken du bør velge, avhenger av hvor mye du kommer til å bruke den. En del bruker brystpumpe for å øke produksjonen eller hindre brystbetennelse, noe som kan resultere i at man må bruke pumpen ofte i en periode. I såfall anbefaler jeg en elektrisk type, for eksempel Medela Swing.

Lammeskinn
Et veldig anvendelig produkt er et lammeskinn. Dette kan brukes både i vogna, i senga eller vuggen, i vippestolen, eller på gulvet hvis det er litt gulvkaldt. Lammeullet er egnet både sommer og vinter, da det er lunt og behagelig å ligge på, og gir barna en trygghetsfølelse

Høystol
Når barnet lærer å sitte selv, er en høystol veldig godt å ha. Barnet kan sitte sammen med dere ved middagsbordet, spise litt selv, eller bli matet i en behagelig høyde. Mange høystoler kommer med justeringsmuligheter, slik at den kan benyttes i flere år (eksempel her er Stokke Tripp Trapp og Danstolen fra Baby Dan)

Tåteflaske
Enten du ammer ditt barn eller ikke, vil du nå og da kunne ha bruk for å gi barnet melk på flaske. Sørg for å kjøpe en flaske-type som har en luftventil som fjerner luftbobler og vakuum, sånn at babyen slipper å få så mye luft inn sammen med melken. Et godt eksempel er Dr. Browns tåteflasker.

Baby drikker melk av flaske

 

Dette innlegget ble publisert i Foreldre & barn og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.